10 λόγοι για να χρησιμοποιείτε αλεύρι καρύδας
0

Για να τρώμε σωστά πρέπει να μας ΑΡΕΣΕΙ αυτό που τρώμε!!!

Η καρύδα είναι ένας καρπός που μπορεί να μας βοηθήσει και σε αυτό με το αλεύρι της! Η χρήση του αλευριού καρύδας έχει πολλά θετικά. Κάνει πολύ καλό στο σώμα μας! Ειδικά να προσπαθείτε να κάνετε μία «καθαρή» διατροφή.  Ακόμα όμως κι αν δε σας ενδιαφέρει αυτό, η υφή που δίνει σε όλα τα πράγματα που μπορείτε να φτιάξετε θα σας αρέσει σίγουρα.

10 λόγοι για να χρησιμοποιείτε το αλεύρι καρύδας

  1. Δεν έχει καθόλου γλουτένη! Είναι δηλαδή «gluten free»! Ναι, δεν έχει καθόλου γλουτένη και σε αντίθεση με όλα τ άλευρα που έχουν γλουτένη δεν είναι σαν σκόνη στην υφή του. Είναι ίσως το πιο εύκολο αλεύρι για να αντικαταστήσετε στις συνταγές σας αν προσπαθείτε να τις κάνετε χωρίς γλουτένη.
  2. Έχει πολλά καλά λιπαρά. Οι καρύδες είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά και τα οφέλη τους είναι παρόντα και στο αλεύρι καρύδας φυσικά, μιας και είναι στην ουσία ωμό προϊόν. Υπόκειται σε πολύ λίγη επεξεργασία και η σάρκα της καρύδας διατηρεί την υπέροχη γεύση της.
  3. Περιέχει λαυρικό οξύ. Είναι ένα από τα καλά λιπαρά που περιέχονται στο αλεύρι καρύδας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το αναφέρω ξεχωριστά γιατί είναι δύσκολο να το καταναλώσουμε από άλλες τροφές. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας του θυρεοειδούς αδένα μας και του δέρματός μας. Σκεφτείτε ότι λαυρικό οξύ περιέχει το γάλα του θηλασμού, και είναι ένας από τους λόγους που ο θηλασμός είναι ευεργετικός για τα βρέφη.
  4. Είναι ασφαλές για το τους διαβητικούς. Αν προσπαθείτε να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σε χαμηλά επίπεδα το αλεύρι αυτό είναι ιδανικό για εσάς. Δεν επηρεάζει την άνοδο του σακχάρου σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως τα συνηθισμένα άλευρα από δημητριακά. Μπορεί μάλιστα να μειώσει τη βαθμό που άλλες τροφές αυξάνουν το σάκχαρό σας.
  5. Είναι υψηλό σε περιεκτικότητα φυτικών ινών. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλευρα, το αλεύρι καρύδας περιέχει πολλές φυτικές ίνες και μάλιστα από αυτές που μας «φουσκώνουν», έτσι θα σας βοηθήσει να μειώσετε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε και κατά συνέπεια των θερμίδων που καταναλώνετε χωρίς να προσπαθήσετε!
  6. Βοηθά στην καλύτερη πέψη. Ο συνδυασμός των λιπαρών και των φυτικών ινών που περιέχει είναι ένα καλόσ σύμμαχος του εντέρου μας και βοηθά ακόμα και στη δυσκοιλιότητα.
  7. Περιέχει πρωτεΐνη, σε περιεκτικότητα περίπου 23%!!! Κανένα συμβατικό αλεύρι δεν είναι τόσο υψηλό σε πρωτεΐνη.
  8. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ή αλλιώς γλυκαιμικό φορτίο. Ιδανικό για όσους προσέχουν το βάρος τους και άτομα με διαβήτη.
  9. Περιέχει μαγγάνιο. Ίσως από τα πιο σημαντικά στοιχεία του. Το μαγγάνιο είναι πολύ σημαντικό γιατί βοηθά το σώμα συνολικά να απορροφά και να μεταβολίζει πιο αποτελεσματικά όλες τις βιταμίνες. Συνεργάζεται με τη βιταμίνη D επίσης για να προστατέψει τα οστά μας.
  10. Είναι πολύ γευστικό. Εντάξει, αυτό μπορεί να μην είναι όφελος για την υγεία μας αλλά μας αρέσει!!! Προσθέστε λίγο αλεύρι καρύδας στο κλασικό κέικ σας και θα δείτε πόσο πιο ωραίο θα γίνει!!!

Πώς να χρησιμοποιήστε το αλεύρι καρύδας

Στις πρώτες μου δοκιμές, μέχρι να καταλάβω πώς πρέπει να το χρησιμοποιώ πρέπει να παραδεχτώ ότι απογοητεύτηκα λίγο. Γι’ αυτό σας παραθέτω ορισμένα σημεία που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για να το χρησιμοποιήσετε πιο εύκολα και να πετύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Φυσικά στο μπλογκ θα βρείτε πολλές συνταγές ήδη, αλλά επειδή μπορεί να θέλετε να αλλάξετε δικές σας να μερικές «συμβουλές».

  1. Το αλεύρι καρύδας είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και διαφέρει πολύ από το αλεύρι του σιταριού. Όταν ψήνετε κάτι με αλεύρι καρύδας χρησιμοποιήστε περίπου μόνο το 1/4 της ποσότητας του αλευριού που θα χρησιμοποιούσατε κανονικά. Για παράδειγμα, αν η συνταγή σας λέει 1 κούπα αλεύρι βάλτε 1/4 της κούπας μόνο. Το αλεύρι καρύδας επίσης απορροφά πολύ περισσότερο τα υγρά οπότε θα χρειαστεί ίσως να αυξήσετε το υγρό της συνταγής σας.
  2. Η χρήση αυγών σε συνταγές με αλεύρι καρύδας είναι πολύ σημαντική μιας και βοηθά στο «δέσιμο» των υλικών γιατί όπως είπαμε και παραπάνω το αλεύρι καρύδας δεν περιέχει καθόλου γλουτένη (που κάνει αυτή τη δουλειά). Χωρίς αυγό το πιο πιθανό είναι ότι φτιάξετε με αλεύρι καρύδας να «σπάει» πιο εύκολα.
  3. Όταν φτιάχνετε το μείγμα μιας συνταγής με αλεύρι καρύδας, αφήστε το για 5-10 λεπτά. Από την εμπειρία μου ψήνονται καλύτερα όταν το κάνω αυτό, αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε όμως να τα ψήσετε και αμέσως.
  4. Ιδανικά περάστε το από σίτα για να αποφύγετε σβόλους στο μείγμα σας. Αν μετράτε με όγκο (κούπες πχ) θα είναι και πιο σωστή η ογκομέτρησή του έτσι.

Το αλεύρι καρύδας έχει γίνει αγαπημένο μου. Λατρεύω την καρύδα έτσι κι αλλιώς και ειδικά το λάδι της, όσοι με παρακολουθείτε χρόνια ή έχετε δοκιμάσει συνταγές μου το γνωρίζετε. Είναι ένας απίστευτος καρπός που έχει να μας δώσει πολλά, και η γεύση είναι το λιγότερο χρήσιμο, όχι ότι δεν είναι σημαντικό, όπως είπαμε για να τρώμε σωστά πρέπει να μας αρέσει αυτό που τρώμε!!!

Θα το βρείτε και στο www.paneri.gr εδώ

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0
X